ΑΡΧΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ΛΕΠΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΤΡΙΤΗ ΛΑΪΚΗ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ ΝΕΑΣ ΚΑΡΥΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΪΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ

Τα ραπανάκια έχουν? τις ρίζες τους 4000 χρόνια πριν, κάπου στη Μέση Ανατολή. Οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τα είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Η φήμη του εξαπλώθηκε στην Ευρώπη παράλληλα με την πατάτα, αλλά η καλλιέργειά του δεν ήταν συχνή. Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές μετέφεραν το λαχανικό αυτό στην Αμερική, ενώ το ραπανάκι είναι γνωστό και στην Αφρική, όπου κατέχει ιδιαίτερη θέση στην κουζίνα κάποιων χωρών της.

Περιεχόμενο με ουσία

Πολύ θρεπτικό, το ραπανάκι δεν μπαίνει στο τραπέζι μόνο για να ανοίξει την όρεξη, αλλά και γιατί είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών C, B2 (ριβοφλαβίνης). B3 (νιασίνης), B6 και K, φυλλικού οξέος, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου, φωσφόρου, χαλκού και φυτικών ινών. Περιέχει μια σειρά από μέταλλα που είναι πολύ σημαντικά γι ατον οργανισμό: πολύ κάλιο (233 mg/100 γραμμ.), ασβέστιο (25 mg/100 γραμμ), σίδηρο (0,34 mg/100 γραμμ.), μαγνήσιο (10 mg/100 γραμμ.), φώσφορο (20 mg/100 γραμμ.) και ψευδάργυρο (0,28 mg/100 γραμμ.). Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των μυών, είναι αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, βοηθά τα οστά και συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Το μόνο αρνητικό του, είναι η σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (39 mg/100 γραμμ.). Είναι ήπιο αντιφλεγμονώδες βοηθώντας στην καταπολέμηση πολλών αλλεργιών και ασθενειών αλλά και στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού σε περίπτωση κρυολογήματος. Τέλειο για αποτοξίνωση και απώλεια λίπους, αφού έχει μηδαμινές θερμίδες, καθόλου λίπος, διαθέτει υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και διουρητικές ιδιότητες. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και από άλλα διάφορα νοσήματα όπως της αθηροσκλήρωσης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα ραπανάκια δρουν θετικά στον οργανισμό γιατί η βιταμίνη Α που περιέχουν βοηθά στην β-καροτένιο Το β-καροτένιο (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Το λαχανικό-σωτήρας του ανθρώπινου οργανισμού

Οι γιαγιάδες πάντοτε μας συμβούλευαν να τρώμε ραπανάκια για την όρεξη. Όμως, νεώτερες μελέτες της ιατρικής επιστήμης αποδεικνύουν πως τα ραπάνια ? ή ρεπάνια ? κάνουν πολύ περισσότερα καλά από αυτό, αποτελώντας έναν φυσικό σύμμαχο για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, είναι ωφέλιμα στα πρηξίματα και θεραπεύουν τους νεφριτικούς, ιδίως αν κανείς βράσει τη φλούδα τους με κρασί και πίνει το ζουμί νηστικός την αυγή. Γιατρεύουν και τον βήχα, όταν τα τρώει κανείς μαζί με μέλι. Επίσης και ο σπόρος τους καβουρδισμένος, αν τον φάει κανείς με μέλι πάει το βήχα και τη δύσπνοια. Όταν τα δώσουμε στις λεχώνες φέρνουν πολύ γάλα. Διεγείρουν τον ερωτικό πόθο. Αν κανείς τα τρώει νηστικός, να είναι βέβαιος ότι δεν θα τον βλάψουν τα δηλητήρια. Ο χυλός τους όταν πίνεται με νερό είναι αντίδοτο για τα φαρμακερά μανιτάρια και τα δηλητήρια. Αν κανείς τρίψει και αλείψει τα χέρια του προσεκτικά με χυλό από ρεπάνια, χωρίς φόβο και χωρίς κίνδυνο μπορεί να πιάσει τα ερπετά. Αν βάλουμε ρεπάνια πάνω σε σκορπιούς ψοφούν αμέσως. Όταν τα πάρουμε μέσα από νερό γιατρεύουν την υδρωπικία και μετριάζουν την σπλήνα. Ο χυλός τους όταν πίνεται πριν από το λουτρό μαζί με γλυκό κρασί γιατρεύει τη χρυσή. Ωφελεί και στη δυσουρία όταν κανείς πίνει το ζωμό τους, γιατί φθείρουν την πέτρα. Καθαρίζουν δε και το στομάχι, αν τα πάρει κανείς μαζί με μέλι και κατόπιν τα ξεράσει. Γιατί φέρνουν εμετό και προκαλούν την όρεξη. Εάν σε κανένα μέρος το νερό δεν είναι καλό, γίνεται υγιεινότερο όταν το βράσουμε με ρεπάνια. Και μόνο τα δόντια βλάπτουν. Τα ρεπάνια είναι ωφέλιμα σε όσους κάνουν αιμοπτύσεις. Αν κανείς έχει φάει από πριν ρεπάνι και κατόπιν τον δαγκώσει σκορπιός, όχι μόνο δεν θα πεθάνει αλλά και γρήγορα θα γίνει καλά. Τα ρεπάνια όταν τα κοπανίσουμε και τα βάλουμε στις πληγές που υπέστηκαν βασανιστήρια γιατρεύουν πολύ γρήγορα τα πρηξίματα και τα χτυπήματα. Επίσης καθαρίζουν τις φακίδες και βγάζουν μαλλιά στην κασίδα. Όταν τα τρώμε στο τέλος του φαγητού καθαρίζουν την αναπνοή.

Σωτήρια τα ραπανάκια για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού

Ραπανάκια και κινέζικο λάχανο αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους για τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, καθώς μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η συστηματική κατανάλωσή τους αυξάνει έως 62% τις πιθανότητές τους να νικήσουν τη νόσο! Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 5.000 εθελόντριες και διήρκησε έως ότου έκλεισαν την 5ετία από τη διάγνωσή τους. Η 5ετία θεωρείται ως το ορόσημο της Ογκολογίας, καθώς ένας ασθενής που ξεπερνάει γερός και δυνατός τα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση του καρκίνου του, διατρέχει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες να πεθάνει από τη νόσο. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερα σταυρανθή λαχανικά ? κυρίως ραπανάκια και κινέζικο λάχανο (bokchoy) - έτρωγαν οι γυναίκες την πρώτη τριετία έπειτα από τη διάγνωση, τόσο λιγότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο στη διάρκεια της 5ετίας. Στην πραγματικότητα, η μείωση του κινδύνου θανάτου ξεκινούσε από το 22% και έφτανε το 62% για όσες καθημερινά έτρωγαν μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κράμβη ή άλλο λαχανικό αυτής της οικογένειας. Μείωση κατεγράφη και στα ποσοστά υποτροπής ? από 21% έως 35%, αναλόγωςμε την κατανάλωση. Όπως είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR), στο Σικάγο, στη διάρκεια της μελέτης πέθαναν συνολικά 587 γυναίκες ? οι 496 εξαιτίας του καρκίνου τους. Καταγράφηκαν επίσης 615 περιπτώσεις υποτροπής του καρκίνου. Οι ποσότητες που κατανάλωναν οι εθελόντριες της μελέτης, οι οποίες ήταν κινεζικής καταγωγής, ήταν πολύ υψηλότερες απ? ό,τι συνηθίζουν οι γυναίκες στη Δύση, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Νετσούτα, από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ. Και πρόσθεσε πως το όφελος από τα σταυρανθή λαχανικά οφείλεται σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχουν, όπως τα ισοθειοκυανικά άλατα και οι ινδόλες, οι οποίες σε προγενέστερες εργαστηριακές μελέτες έχει φανεί πως ασκούν αντικαρκινική δράση. Εκτός από τα ραπανάκια και το κινέζικο λάχανο, στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν επίσης μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών.

Τι έχει το ραπανάκι και το γιορτάζουν;

Στις 31 του περασμένου Ιανουαρίου άνοιξε τις πύλες της η ετήσια Έκθεση για το Ραπανάκι στο Qingdao της επαρχίας Shandong της Κίνας. Την ημέρα των εγκαινίων προσέλκυσε 390.000 πελάτες, οι οποίοι με το καλημέρα σας αγόρασαν 92 τόνους ραπανάκια. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (διήρκεσε μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου) πραγματοποιήθηκαν 210 διαφορετικές δραστηριότητες που αφορούσαν το λατρεμένο από τους Κινέζους ορεκτικό λαχανικό. Ανάμεσά τους ο εθνικός διαγωνισμός για την πιο περίτεχνη γλυπτική σε ραπάνια. Τα βραβεία διεκδίκησαν κομψοτεχνήματα με τη μορφή δράκων και μυθικών ιπτάμενων φοινίκων, σκαλισμένων επάνω στην ταπεινή ρίζα του λαχανικού. Η φαντασία των Κινέζων όμως μοιάζει να ωχριά μπροστά στην ποικιλία των συνθέσεων με ραπανάκια που φτιάχνουν με πολύ μεράκι και φαντασία οι Μεξικάνοι κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου στην πόλη Οαχάκα. Το φεστιβάλ με το όνομα La Noche de Rabanos (Η νύχτα των ραπανιών) πραγματοποιείται εδώ και 113 χρόνια και έχει διάρκεια λίγων ωρών, γιατί τα σκαλισμένα λαχανικά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Πώς να τα διαλέξεις

Τα φρέσκα ραπανάκια έχουν σκληρή και λεία επιφάνεια. Να αποφεύγεις εκείνα που είναι μαλακά και σπογγώδη ή έχουν ρωγμές και κηλίδες. Στην περίπτωση που πωλούνται μέσα σε πλαστικά σακουλάκια, να ελέγξεις για την παρουσία μούχλας.

Πώς συντηρούνται

Μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες μέσα σε πλαστική σακούλα φαγητού (κάνε λίγες τρύπες για να αναπνέουν), αφού πρώτα κόψεις τα φύλλα τους. Αν τα βουτήξεις σε παγωμένο νερό πριν τα σερβίρεις, γίνονται πιο τραγανά.